Sådan skaber du en god arbejdsplads med autencitet

Indhold

Indledning

Du kan indføre mange praktiske ting i hverdagen for at gøre arbejdsdagen bedre for dine medarbejdere fx frokostordning. Denne artikel handler dog om de fundamentale aspekter af hvad der har betydning for at skabe en fantastisk arbejdsplads for dine medarbejdere.  

Medarbejderne har behov for at forstå meningen med de aktiviteter, som virksomheden gennemfører, samt de opgaver medarbejderne skal løse:

  • Hvad står virksomheden for?
  • Hvordan træffer virksomheden beslutninger om X, Y, Z?
  • Kan jeg være mig selv på arbejdet?
  • Bliver jeg udfordret og styrket af at arbejde for denne virksomhed?
  • Hvorfor skal jeg lave disse opgaver?

En del af noget større

De fleste kender efterhånden budskabet fra Simon Sinek, som grundlæggende handler om, at virksomheden skal blive bedre til at definere grunden til, at virksomheden agerer, som den gør. 

Hvis virksomheden ikke har en klar vision, som rækker udover at tjene penge, så mister virksomheden autencitet overfor både kunder og medarbejdere. Ingen medarbejdere vil tro på, at kundeservice er det vigtigste for virksomheden, hvis virksomheden ikke altid udlever dette mantra.

Ingen medarbejdere gider at give krop og sjæl for, at din virksomhed blot kan tjene flere penge, men de vil gerne gøre en indsats, hvis det handler om noget større end blot virksomhed.

Det er din opgave, som virksomhedsleder at definere og udleve dette større formål. Du skal derfor blive skarp til at kommunikere eksistensberettigelsen for din virksomhed til medarbejderne, så de ikke smutter til en konkurrent.

Lad dine medarbejdere være autentiske

Det kan være let at antage at fyren i det stive jakkesæt ikke er kreativ, og det kan være let at antage at fyren med dreadlocks ikke er god til excelark, hvilket naturligvis blot er fordomme. Det er hårdt at rende rundt på arbejdspladsen og forsøge at passe ind i en kasse, h som er bestemt af virksomheden. 

I moderne virksomheder, så har ledelsen ofte et hav af procedurer, som skal følges for at ensrette organisationen, så den kan styres effektivt. Problemet med dette er, at ensretningen kan fjerne det individuelle, som medarbejderen netop kan byde ind med for at skabe det bedste resultat. Organisatorisk ensretning kan derfor være i konflikt med at skabe en fantastisk arbejdsplads, hvor der er plads til medarbejdernes individualitet.

Det pudsige her er, at medarbejderne ikke kan være autentiske i en virksomhed, som ikke er autentisk. Hvis din virksomhed blot forsøger at tjene penge, og er ligeglad med hvordan, at den får medarbejderne til at føles, så vil medarbejderne heller ikke kunne trives i virksomheden.

Det har en positiv effekt på arbejdspladsen når du lader medarbejderne være sig selv, og er interesseret i deres individualitet. Det kan være let at antage at fyren i det stive jakkesæt ikke er kreativ, og det kan være let at antage at fyren med dreadlocks ikke er god til excelark. Dine medarbejdere kan overraske dig når du tillader dem at være sig selv, og er nysgerrig på deres styrker og interesser. 

Ved mange udfordringer vil forskellighed være en styrke, da problemet kan tackles fra forskellige ståsteder. Derfor udspringer originale ideer og kreative løsninger ofte fra diversitet og åbenhed på arbejdspladsen.

Transparens

Ærlighed er autentisk, og er nødvendig for at skabe tillid. 

Ærlighed og transparens går hånd i hånd med ydmyghed og sårbarhed. Det er sårbart at være åben og lydhør omkring kritik. Hvis du oprigtigt formår at indarbejde dette i virksomheden, så vil dette øge dine medarbejderes tillid til virksomheden.

En ‘åben dør’ tillader information at flyde til lederen, så problemer kan løses. Det skaber desuden tryghed for medarbejderen, at det altid er muligt at få en leder i tale. 

Det kræver meget af en leder at lade informationen flyde frit i virksomheden. Det kræver en selvsikkerhed, hvilket giver ro omkring hvordan, at virksomheden ledes, samt skaber ro omkring medarbejdernes jobs og arbejdsdag.

Styrk dine medarbejdere

Fordelene ved at styrke eksisterende medarbejdere er åbenlyst større end at ansætte nye, og særligt hvis der er mangel på kvalificeret arbejdskraft i din branche. Derudover har det en dejlig positiv effekt på arbejdspladsen, da de fleste medarbejdere naturligvis gerne vil blive bedre mennesker og medarbejdere. Via din virksomhed, så har du en platform til at styrke gør medarbejderne fagligt og kreativt. 

Der er mange måder, som arbejdspladsen kan bruge til at styrke medarbejderne:

  • Lad dem prøve kræfter i nye projekter
  • Betal for, at de kan deltage i et fagligt netværk 
  • Betal for efteruddannelse
  • Tilbyd dem et mentorforløb
  • Tilbyd dem klaverundervisning

Om du betaler for klaverundervisning eller efteruddannelse, så hjælper du dine medarbejdere med at blive bedre. Det gør dem bedre til deres arbejde, og mere taknemmelige for at være på din arbejdsplads. 

Der bør generelt ske et paradigmeskifte hen imod, at virksomheden skal gøre sine medarbejdere i stand til at udføre mere -og ikke løbe mere

Du gør dine medarbejdere i stand til at udføre mere ved at hjælpe dem til at blive bedre mennesker fx via uddannelse.

De daglige opgaver skal give mening

Vi søger alle ‘mening’ fra vores arbejde og vores handlinger. 

Det er en naturlig tendens at søge mening; hvis medarbejderne ikke kan ræsonnere sig frem til hvorfor, at deres arbejdsopgaver giver mening, så vil de begynde at lede efter mening et andet sted – hvilket kan være i en anden virksomhed. 

Større ejerskab over arbejdsopgaverne kan give øget mening. Hvis medarbejderne selv har ansvaret for hvordan, at en opgave skal udføres, så vil de justere arbejdsopgaverne indtil, at opgaven giver mening, samt søge råd og sparring, hvis dette er nødvendigt.

Når en arbejdsopgave giver mening, så giver det også mening at gøre en større indsats. Med dette kommer en følelse af, at man har en rolle at udfylde på arbejdspladsen.

Konklusion

Autenticitet giver glade medarbejdere, og er fundamentet på en fantastisk arbejdsplads. 

En fantastisk virksomhed skal bygges af medarbejdere, som gør et fantastisk arbejde, og for at opnå dette skal du skabe en fantastisk arbejdsplads, som tiltrækker, motiverer og fastholder dygtige medarbejdere.